دکتر مرتضوی » زانو درد عصبی چیست و چرا ایجاد می‌شود؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

زانو درد عصبی چیست و چرا ایجاد می‌شود؟

زانو درد عصبی که با نام روان‌تنی نیز شناخته می‌شود، به دردی در مفصل زانو اطلاق می‌شود که به طور عمده توسط عوامل روانی یا عاطفی به جای آسیب فیزیکی یا ناهنجاری‌های ساختاری ایجاد می‌شود. استرس و اضطراب، افسردگی، ترومای قبلی، شوک عاطفی و… از دلایل این زانو درد هستند. اگر علائم فیزیکی مشخصی نشان‌دهنده درد زانو شما نیستند، بهتر است این نوشته را بخوانید شاید علت زانو درد شما عصبی باشد. در این متن، راجع به دلایل، علائم و روش‌های درمان آن صحبت می‌کنیم.

زانو درد عصبی

دلایل به وجود آورنده زانو درد عصبی

1. استرس و اضطراب: استرس و اضطراب عاطفی می‌تواند منجر به افزایش تنش و حساسیت عضلانی و در نتیجه درد در مفصل زانو گردد.

2. افسردگی: افسردگی از جمله دلایل بروز علائم فیزیکی زانو درد است.  همچنین، افسردگی می‌تواند در ایجاد درد مزمن نقش داشته باشد.

3. ترومای قبلی: افرادی که در گذشته جراحی زانو را تجربه کرده‌اند ممکن است به دلیل ترس یا پیش‌بینی آسیب مجدد، دچار زانو درد عصبی شوند.

4. شوک عاطفی: شوک عاطفی و روانی مانند رویداد آسیب‌زا در گذشته، می‌تواند به صورت زانو درد ظاهر شود.

بیشتر بخوانید: جایگزین عمل تعویض مفصل زانو

علائم زانو درد عصبی

1. شدت درد متفاوت: درد عصبی زانو می‌تواند متناوب یا مداوم باشد و شدت آن از ناراحتی خفیف تا درد شدید متغیر است.

2. نبود دلیل فیزیکی: معاینات پزشکی و آزمایش‌های تصویربرداری اغلب هیچ گونه ناهنجاری ساختاری یا فیزیولوژیکی را در مفصل زانو نشان نمی‌دهند.

3. عدم وجود تورم یا قرمزی: بر خلاف درد زانو ناشی از التهاب یا آسیب، درد عصبی زانو معمولا فاقد علائم قابل مشاهده مانند تورم یا قرمزی است.

4. درد ناشی از عوامل عاطفی: درد ممکن است در طول دوره‌های استرس، اضطراب یا پریشانی عاطفی بدتر شود.

 5. درد شدید و تیز در زانو: این درد معمولا در قسمت جلوی زانو و در امتداد عصب پرونئال حس می‌شود. می‌تواند به صورت سوزن سوزن شدن باشد.

6. بدتر شدن درد با فعالیت: فعالیت‌هایی مانند پیاده روی، دویدن، پله‌رفتن یا خم شدن زانو می‌تواند درد را شدت بخشد و ناراحتی بیشتری ایجاد کند.

7. محدودیت حرکت زانو: فشرده شدن عصب پرونئال می‌تواند منجر به محدودیت حرکت زانو شود. بیمار ممکن است دچار مشکل در انعطاف یا کشش کردن زانو باشد.

8. سوزش و احساس سوزن سوزن: در اثر تحت فشار قرار گرفتن عصب پرونئال، ممکن است احساس سوزش، بی‌حسی و سوزن سوزن در زانو یا نواحی اطراف آن به وجود آید.

9. سفتی عضلانی و ضعف: فشار بر عصب پرونئال می‌تواند منجر به سفتی عضلات اطراف زانو و ضعف و اسپاسم عضلانی در اندام تحتانی شود.

10. صدای مفصل زانو: در برخی موارد، فشار بر عصب پرونئال می‌تواند منجر به تولید صداهای غیرطبیعی در مفصل زانو شود. این صداها هنگام حرکت زانو شنیده می‌شود.

11. تورم بافت‌ها و مفصل‌های اطراف زانو: فشار و التهاب عصب پرونئال ممکن است باعث تورم و التهاب بافت‌های محیطی و مفصل‌های اطراف زانو شود.

بیشتر بخوانید: هزینه تعویض مفصل زانو

تشخیص زانو درد عصبی

تشخیص زانو درد عصبی

1. اشعه ایکس (X-ray): این آزمایش برای تصویربرداری از استخوان‌ها و مفاصل استفاده می‌شود و  کمک می‌کند تا مشکلات مرتبط با استخوان‌ها مانند شکستگی‌ها یا اختلالات مفصلی مشخص شود.

2. ام‌آرآی (MRI): این آزمایش امکان تصویربرداری جامع‌تری از ساختارهای داخلی زانو را فراهم می‌کند. آن را می‌توان برای تشخیص مشکلات مانند پارگی رباط‌ها، درگیری عصب‌ها، آسیب در کارتیلاژ و تشخیص تومورها استفاده کرد.

3 CT Scan (سی‌تی اسکن): این آزمایش با استفاده از اشعه ایکس و کامپیوتر، تصاویر مقطعی از زانو و ناحیه مورد نظر ارائه می‌دهد. این آزمایش دقت بیشتری نسبت به اشعه ایکس دارد و می‌تواند جزئیات بیشتری را نشان دهد.

4. آزمایش نوار عصب و عضله (EMG/NCS): این آزمایش برای بررسی و ارزیابی عملکرد اعصاب و عضلات استفاده می‌شود. با استفاده از سنسورها و الکترودها، فعالیت الکتریکی عضلات و عملکرد عصب‌ها بررسی می‌شود.

استفاده از هر آزمایش خاصی بستگی به شرایط و نیازهای بالینی هر بیمار دارد. پزشک شما بهترین روش تشخیصی را بر اساس حالت شما تعیین خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: علت درد زانو

درمان زانو درد عصبی

  • درمان‌های اولیه

درمان‌های اولیه برای درد عصبی زانو شامل موارد زیر می‌شود:

1. استراحت: به زانو استراحت کافی بدهید و فعالیت‌هایی که ممکن است درد را تشدید کنند، محدود کنید.

2. کمپرس سرد و گرم: استفاده از کمپرس سرد (یخ) در ابتدا برای کاهش درد، التهاب و تورم مفید است. سپس، استفاده از کمپرس گرم (مثلا دستمال گرم یا حمام گرم) می‌تواند به تسکین درد کمک کند

3. استفاده از کفش‌های طبی: استفاده از کفش‌های مناسب و طبی که از زانو پشتیبانی می‌کنند می‌تواند درکاهش درد و فشار بر زانو کمک کننده باشند.

4. مصرف داروهای مسکن و ضد التهاب: ممکن است پزشک داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا پاراستامول و داروهای مسکن مانند ترامادول برای کاهش درد و التهاب تجویز شود.

5. ماساژ زانو: با استفاده از کرم‌های ضد درد یا استفاده از آب گرم، آرام زانو را ماساژ دهید. این کار می‌تواند عضلات را رها و به کاهش درد کمک کند.

  • فیزیوتراپی

درمان فیزیوتراپی می‌تواند برای درمان درد عصبی زانو بسیار موثر باشد. این روش‌ در ترمیم بافت‌ها، کاهش التهاب، کاهش فشار و درد، افزایش انعطاف‌پذیری و دامنه حرکتی تاثیر دارد.

  • تمرین‌های ورزشی

تمرین‌های ورزشی که توسط فیزیوتراپیست برای درمان زانو درد عصبی ارائه می‌شوند، درد را کاهش داده و دامنه حرکتی زانو را افزایش می‌دهد. برخی از تمرینات معمول در این زمینه عبارتند از:

1. بلند کردن پاشنه: در این تمرین، شما باید پاهایتان را روی یک سطح مرتفع قرار داده و پاشنه‌هایتان را به سمت بالا بلند کنید. این تمرین باعث استحکام عضلات پا و کاهش درد عصبی می‌شود.

2. کشش همسترینگ: تمرین کشش همسترینگ یک تمرین است که برای افزایش انعطاف‌پذیری و طولانی کردن عضلات همسترینگ (عضله‌های عقب ران) استفاده می‌شود. این تمرین به طور عمده برای کشش دادن عضلات همسترینگ و افزایش محدوده حرکت آن‌ها انجام می‌شود.

3. صاف کردن پا رو به بالا: در این تمرین، شما باید در حالت نشسته باشید و پاهایتان را به آرامی و صاف به سمت بالا ببرید. این تمرین به تقویت عضلات ران و بهبود استحکام و پایداری زانو کمک می‌کند.

4. چمباتمه به دیوار: در این تمرین، شما باید با پشت و پاهایتان به دیوار نشسته و آرام‌آرام بخش پشتی از پاهایتان را به دیوار فشار دهید. این تمرین برای تقویت عضلات ران و پاها مفید است.

  • جراحی

در مواردی که روش‌های دیگر کارامد نباشند یا در صورت وجود کیست، تومور یا شکستگی در اطراف عصب زانو، جراحی به عنوان آخرین روش درمانی برای زانو درد عصبی استفاده می‌شود. در مواردی که تشخیص یک عامل خاص مانند کیست، تومور یا شکستگی در اطراف عصب زانو قطعی شود، ممکن است جراحی برای حذف یا تصحیح این مشکلات انجام شود. این نوع جراحی به عنوان راهکاری مستقیم برای رفع عوارض و علائم زانو درد عصبی مرتبط با این عوامل است.

درمان زانو درد عصبی

نتیجه‌گیری

علت زانو درد عصبی چیست؟ در این نوشته در خصوص دلایل، علائم و روش‌های درمان این نوع از زانو درد صحبت کردیم. استرس و اضطراب، افسردگی، ترومای قبلی، شوک عاطفی و… از جمله دلایل بروز زانو درد عصبی هستند. نبود دلیل فیزیکی، شدت درد متفاوت، عدم وجود تورم یا قرمزی، سفتی عضلانی و ضعف و… از علائم آن هستند. در صورتی که با این علائم مواجه هستید، بهتر است برای درمان به متخصص مراجعه کنید.

برچسب ها:

آخرین دیدگاه ها

مقالات مرتبط
[yarpp]
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *